Kategorier
Självhushållning

En lååång väg till att bli självförsörjande

IMG_9574
Ikväll blir det mossa till middag barn.

Igår tog jag med mig svampkorgen när jag gick ut med hunden, jag hade tänkt laga pasta med älgfärs till middag och det skulle sitta fint med kantareller till. Men jag hittade bara en pytteliten fingersvamp och fick istället köpa champinjoner på Willys i Norrtälje.

IMG_9576
Det här är väl en fingersvamp?

Och jag tänkte på hur otroligt långt vi har kvar till att bli självförsörjande. Det gäller ju inte bara att odla och föda upp, förädla, slakta och lagra en masse och planera med god framförhållning, man måste ju också vara flexibel och laga något annat om man inte hittar svamp. Det känns som ett heltidsjobb att hålla sig vid liv ju! Vilket det faktiskt också var förr.

IMG_9586
47 centimeter lång, vilken jävla bjässe!

Hur som helst hittade jag den här bautasquashen sen i trädgårdslandet – fattar inte hur den kunde gömma sig, jag kollar varje dag – så vi svälter ju inte ihjäl just nu i alla fall. Ja, och på kvällen plockade vi blåbär, och då kändes det bättre.

Kategorier
Arbetsrum Inredning Odla Självhushållning

Hejdå augusti – hej jul

DSC00979
Och till den som säger att vi borde renovera fönstren säger jag: ja, det borde vi.

Idag regnar det på det där hopplösa sättet – man fattar inte hur det någonsin ska kunna sluta. Vi sov med öppet fönster inatt och det var förbannat kallt! Jonathan är ledig idag, han ska vara i ladan och städa. Jag sitter som vanligt i arbetsrummet med tända ljus och eldar i vedspisen.

Bra saker med den här årstiden är annars att vi plockar i princip all vår mat i trädgårdslandet eller skogen.

DSC00968
Jag tänkte göra rönnbärsgele, det är väl gott!

Eller så hämtar vi den i sjön – som i helgen då vi fiskade upp sex kilo kräftor!

DSC00971
Och Bodil badade såklart.

Och i förra veckan var jag på Formex, och en liten jullängtan smög sig på. Jag börjar förlika mig med tanken på höst.

DSC00960
De här ansiktskrukorna – så gulliga på ett 70-talsvis ju.
DSC00965
Så himla vacker och smart ljushållare! Vi slutade med levande ljus för några år sen för att de där klämljushållarna var så värdelösa.
Kategorier
Trädkoja

Kojan är klar!

Nu är kojan äntligen klar! När vi började prata om en trädkoja tänkte jag att vi skulle bygga tillsammans hela familjen under några dagar på sommaren. Jonathan höll på med kojan hela semestern (med punktinsatser från den övriga familjen). Men fint blev det! Här ser man den nerifrån trädgården:DSC00952 DSC00959Och här utifrån vägen. Barnens önskemål är att den ska vara så kamouflerad som möjligt, därför är hela kojan målad i slipersolja. Och därför har vi inte heller beskurit häcken alls i år. Ehe. 

DSC00955Trädet är integrerat i kojan, eller kojan är integrerad i trädet kanske. Det blev så himla fint! Och inte en spik är slagen i trädet, hela kojan hänger i vajrar.

DSC00956Insidan av huset är målad och klar men inte färdigfiffad än, får återkomma med bilder när barnen har inrett.

Kategorier
Barn Livet

Barn för tillfällig vård och fostran

DSC00924 Idag regnar det och blåser styv kuling (alltså det vet jag inte om det gör precis, men det blåser som fan i alla fall, som vi säger här på östkusten). Jag eldar i vedspisen och skriver ett reportage om att odla på hösten. Ofta är jag tacksam över de små lyxigheterna i livet – som att kunna elda i vedspisen eller duscha varmt när det är kallt ute. Av någon anledning har jag börjat tänka mycket mer på sånt sen vi flyttade hit, kanske för att man känner sig mer sårbar och utsatt när man lever nära naturen.

DSC00925

Idag kom brev från socialnämnden, vi är nu godkända som jourhem. Jag hoppas att vi kan hjälpa till att göra skillnad i någons liv. Det finns så många barn som far illa att man inte orkar tänka på det ju. Vår tanke var ett ensamkommande flyktingbarn, men vi får väl se var behovet är störst antar jag. När våra barnbarn frågar oss vad vi gjorde under den stora flyktingkrisen på 10-talet kan vi förhoppningsvis säga att vi tog emot ett ensamt barn i vårt hem.

Kategorier
Avloppsväxthus Odla

Och hur går det med avloppsväxthuset då?

IMG_9251 Över förväntan faktiskt, titta vad fint det blev efter att svärmor gjort en insats med sekatören! Här har varken tjyvats tjyvar eller bundits upp något på hela sommaren. Det är ju inget överdåd kanske, men jag trodde ju att allt skulle dö…

IMG_9248 Det kommer både gurkor och tomater ju!

IMG_9250Jonathans utvärderingsanalys är att plantorna inte borde försåtts i sand utan i jord, fastän de ska stå i sand sen. Alltså han vattnade dem med någon slags näring, men det räckte inte. Dessutom behöver de sättas djupare i sanden i växthuset för att rötterna ska nå ner till det näringsrika vattnet som filtreras genom sanden en bit ner.

Men jag tror ändå de behöver mer vatten än de kan ta upp den vägen. Har börjat vattna med kannor nu, vet inte om det är dumt, för att rötterna kanske söker sig uppåt då istället för neråt då? Vad vet jag.

IMG_9253(De här tomaterna är alltså inte skördade med flit, de föll av bara…)

Kategorier
Bodil Livet Natuuuren Självhushållning

Blåbärsracet

Jag hade en idé om att jag skulle ta en heldag i blåbärsskogen under semestern, ljudbok i lurarna, och plocka flera liter blåbär. Så gott, så nyttigt, och helt gratis. Jag tittade till blåbären någon gång, då var de inte mogna än. Sen var det full fart, plötsligt var semestern slut, och kanske också blåbärssäsongen? Känner mig lite manisk nu när jag kryper runt i blåbärsriset och nappar åt mig de bär som inte torkat än. Men jag har plockat några liter i alla fall!

IMG_9108 Jag styckfryser bären för framtida pajer, smoothies och lyxiga yoghurtskålar under året. Ursäkta att jag är så banal men jag tycker verkligen det är lyxigt att plocka fram sommarens blåbär mitt i vintern!

IMG_9105 Det är också skönt att komma ut i skogen lite – jag märker att jag blir trött och seg av att sitta vid skrivbordet, ovan som jag är efter semestern.

IMG_9097

Bobo är inte heller van vid skrivbordstillvaron – i våras låg hon mest och slaggade när jag satt och jobbade, och kvicknade till när det var dags att gå ut. Men nder semestern har vi varit ute hela dagarna, badat massor och hållt igång, och alltid var det någon som ville leka. Så nu sitter hon mest här på mattan bakom mig och glor uppfordrande för att jag ska dra igång nåt kul.

Kategorier
Livet

Äntligen får jag vara ifred

DSC00917 Den här sommaren har jag verkligen inte varit sugen på att börja jobba igen, fast jag gillar mitt jobb. Jag har inte tröttnat på sol och bad och shorts och ett glas prosecco och sovmorgon och tid med familjen, inte riktigt längtat efter vardagen faktiskt. men nu när den är här inser jag att jag faktiskt längtat efter att få vara ifred!

DSC00921

Det är så skönt att alla andra drar på morgonen, bara jag och Bodil här hela dagarna. Jag hinner tänka och får en massa gjort (ja, förutom att jobba då, det gör jag också och det var faktiskt kul visade det sig). Idag har jag vinkat av familjen, yogat en halvtimme (!), duschat, satt igång en tvättmaskin, gjort frukost och svarat på några mejl.

Nu ska jag göra två intervjuer, ta en sväng med Bodil i skogen och plocka blåbär, ringa veterinären och boka tid för vaccinering och läsa ett mejl från Jonathan om när vi ska låta fåren lamma – det lutar åt april.

Just det, jag ska baka bröd också.

En perfekt dag, med andra ord.

Kategorier
Arbetsrum Inredning Loppis Lycka

Vardag, dag 1

DSC00907 Jag inledde min arbetsdag med att storstäda i arbetsrummet och möblera om lite. Hela rummet känns annorlunda! Jag flyttade tillbaka till skrivbordet framför fönstret och bytte ut mattan.

DSC00909 Älskar det här lilla toalettbordet från 40-talet så mycket! Vi köpte det på Blocket i somras och det rymmer mer än väl alla mina smink- och hårgrejer (faktum är att det nästan är tomt i skåpen, har inte mycket sånt). Det är så snyggt med lackad björk, och så utsökt att spegeln är helt cirkelformad.

Att väggens alla fem (?) lager syns bakom, kökskranarna sitter kvar sedan rummet var kök för länge sen och att en röd frottéhandduk sitter inproppad i ett rör där nere för att förhindra drag, det har jag slutat se för länge sen. Dessutom saknas taklist i halva rummet, taket är i två olika färger och förrra ägarna drog ett streck med kulspetspenna över trägolvet för att markera var de skulle sätta upp en vägg – men det gör inget heller. Tycker det här rummet är jättefint. En vacker dag tar jag tag i allt detta, och efter det kommer jag ju tycka att det är ännu finare.

DSC00910Den här hyllan tömde jag på en massa junk, till exempel fula plastmappar med Jonathans gamla KTH-tentor, och styrde upp några pärmar med bokföring och viktiga papper för gården och för mitt företag. Alla fina grejerna däruppe är sommarens loppisfynd som ska krängas på Tradera! Liksom kläderna här nedanför, som får hänga framme och vara snygga där skrivbordet stod förut.

DSC00915

Så nu är jag redo att börja min arbetshöst! Imorgon åker jag till Stockholm för ett reportage, sen ska jag göra långa listor på allt viktigt jag ska ägna hösten åt. Känner mig redan supereffektiv och kreativ! Hurra!

Kategorier
Lycka Mat

Delningsekonomi

Det här gör mig så förtjust! När våra vänner Karin och Sverker har fått en massa västeråsgurkor som de aldrig orkar äta, och vi har ett överflöd av betor och lök – och så byter vi bara! Och jag gjorde inlagda gurkor enligt Farbror Gröns recept.

IMG_9015Och vår granne slår våra ängar och gör höbalar åt oss, och vi ska ge honom honung och lammkött. Jag älskar att byta varor och tjänster istället för pengar. Delningsekonomi ftw!

Kategorier
Livet

Snart känner vi varje sten

IMG_9013

Den sista semesterveckan ägnar vi åt att stängsla fårens vinterhage. Det är en gammal hästhage som totalt har växt igen under sommaren (vi slog där i höstas, men en sommar räcker för att det ska bli en och en halv meter högt gräs, brännässlor, tistlar och sly).

Jag ägnar mycket tid ägnas åt att krypa runt på alla fyra och rota fram gammalt elstängsel som blivit överväxt. Ofta blir jag lite förvånad när jag stöter på en stor sten eller upptäcker en träddunge bakom vagnslidret som jag inte lagt märke till tidigare.

Men idag tänkte jag på att det är en process som pågår just nu; bit för bit intar vi vår mark, omformar den till det vi vill ha den till, lär känna varje sten och varje träd. Om tio år kommer vi veta exakt var det växer smultron eller svamp, var snödropparna kommer först om våren eller var det står en perfekt julgran.