Jag hann tyvärr inte jobba så mycket igår för att jag behövde baka. De här grova rågfrallorna har utnämnts av Jonathan till det godaste brödet jag någonsin bakat – och jag kan nog hålla med, det är riktigt bra! Saftigt och lite segt och lite syrligt.
Jag använde finmalet rågmjöl så särskilt grovt blev det inte. Och så skippade jag den torkade frukten pga äckligt. Men det är ju en smaksak – ni med dålig smak kan hälla i den.
Och kolla vilken fin våg jag har köpt! Funkar finfint! Så trött på alla digitala vågar som slutar funka när man kanske råkar diska dem lite eller som ställer om sig till ounces så fort man nuddar nåt.
Här är receptet:
- 450 g vatten
- 250 g rågsurdeg
- 10 g jäst
- 650 g vetemjöl
- 125 g grovt rågmjöl
- 15 g brödsirap
- 20 g havssalt
- 100 g blötlagd torkad och hackad frukt
- topping: pumpakärnor eller andra kärnor, frön, eller havregryn
Gör såhär:
- Blanda samtliga ingredienser utom saltet och frukten.
- Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter eller för hand minst dubbelt så länge (phu!).
- Tillsätt saltet och frukten och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter.
- Låt degen vila i bunken i bunken 30 minuter.
- Forma en lång rulle av degen och skär den i 15 bitar (jag gjorde fler, kanske 25 st).
- Doppa ena snittsidan av degbitarna i toppingen (fast jag rullade hela, som en kokosboll) och lägg frallorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller kylen över natten. (För mig behövdes i alla fall tre timmar för att det skulle hända något.)
- Sätt på ugnen på 250 grader. Om jäst i kylen över natten tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa , låt dem stå en halvtimme i rumstemperatur.
- Grädda i 12-15 minuter.
- Låt bröden svalna på galler.