Oj vad fort det går, plötsligt är det bara sex veckor kvar till lamning och dags att klippa fåren! Vi började igår, och efter en viss förvirring hittade vi ett system: Vi fångar en tacka, sätter henne på rumpan och lägger henne sedan på sidan, jag håller i, Jonathan klipper magen och runt juvret och insidan av bakbenen och runt halsen. Sen verkar han alla klövar. Sen ställer vi tackan i klippstolen, Jonathan klipper resten av kroppen medan jag serverar en näve korn och selen, som de behöver inför lamningen. Sist gör vi en hullbedömning – känner över ryggen på tackan hur tjock hon är – innan vi släpper henne.
Här står Filijokus i klippstolen. Hon är så otroligt söt, titta på hennes lilla ansikte! Det är väldigt stor skillnad i kroppen på tacklammen som föddes i våras och de som är ett år äldre. Många betäcker tacklammen så att de lammar redan när de är ett år, men det skulle inte alls kännas bra tycker vi. Vi väntar hellre ett år till så de är fullvuxna.
Det är alltid de tamaste som erbjuder sig att blir klippta först – Vera och Filijokus blev klippta igår. Men sen är de helt hopplösa att ha omkring sig eftersom de hela tiden vill vara med och är så fruktansvärt nyfikna, och dessutom blir lite irriterade om vi inte kliar dem. Såhär höll Filijokus på igår medan vi klippte Vera:
Med på varenda bild.
Här är det Vera som blir friserad.
Annika får svansen trimmad.
Nu före lunch har vi klippt sju får, elva kvar! Får se hur långt vi orkar idag…
3 svar på ”Fårklippning”
Fråga: gör man detta vid samma tid oavsett väder? Om det varit minusgrader varje dag och kanske en massa snö i hagen, hade de klarat sig utan sin ull då?
Ja, det blir lite knäppt, det är bra om de är klippta innan lamningen, och man ska helst inte klippa dem tätare inpå än sex veckor. Men de har ett stall där de alltid har möjlighet att gå in om de fryser. Förra året var det kallt, då stängde vi om dem några dagar tills ullen vuxit ut lite.
Tack för svar! Tänk vad mycket jag lär mig 🙂